Fascinatia oamenilor fata de vampiri este veche de cand lumea. Vampirii sunt prezenti in aproape toate mitologiile majore: de la cele asiriene si babiloniene la cele greco-romane, de la cele chineze si japoneze la cele crestine. Dar popularitatea personajului bautor de sange explodeaza o data cu aparitia cartii lui Bram Stoker, Dracula, in ultimele doua secole fiind scrise nenumarate romane despre vampiri.
L.J. Smith ataca astfel o zona literara deja ocupata, insa autoarea gaseste rapid o zona putin exploatata : romanele cu vampiri dedicate adolescentilor.
The Fury e al treilea volum al seriei Vampire Diaries cu aventurile Elenei, devenite ea insasi vampir. Prinsa intre dragostea fata de cei doi frati vampiri, Stefan si Damon, este intr-o stare de confuzie, incercand sa evite greseala lui Katherine (tanara care i-a transformat pe cei doi frati in vampiri, facandu-i sa se urasca reciproc si care s-a sinucis, cuprinsa de remuscari). Elena descopera insa ca aparentele pot fi inselatoare si nimic nu este ceea ce pare a fi, la lucru fiind forte extrem de puternice. Cand in oras, isi face aparitia un grup de vanatori de vampiri, lucrurile se inrautatesc. Dar Alaric, conducatorul vanatorilor, schimba taberele, incepand sa ii ajute pe vampiri si cu ajutorul noului aliat, Elena si cei doi frati vor incerca sa opreasca fortele malefice prezente in oras.
In Dark Reunion, al patrulea volum, povestea este spusa de catre una din cele mai bune prietene ale Elenei: Bonnie. La sase luni de la moartea Elenei, Bonnie, impreuna cu cateva prietene, decide sa incerce sa o contacteze pe Elena cu ajutorul unei tablite de divinatie Ouija. In timpul sedintei de spiritism, fetele reusesc sa faca ceea ce si-au propus, dar imediat sunt atacate de o forta necunoscuta. Bonnie ii cheama in ajutor pe Stefan si Damon, dar si pe doi dintre cei mai buni prieteni ai Elenei, Meredith si Matt. Cei cinci vor porni impreuna in cautare unui mijloc de a rezolva noul mister cu care sunt confruntati.
Ambiguitatea este evitata, binele si raul nu se intrepatrund, iar eroii ies intotdeauna victoriosi. Autoarea reuseste sa captiveze cititorul, facandu-l sa se indragosteasca de personaje, sa sufere sau sa se bucure alaturi de ele si mai ales sa se identifice cu acestea.
Evenimentele se succed rapid, nedand timp cititorului sa rasufle ; e o excelenta lectura de vacanta.
Advertisements