Romanul lui Mary Gentle ar putea fi un roman istoric sau unul fantastic. Asta la prima vedere, pentru ca imediat realizezi ca este o carte despre un posibil ‘si daca istoria asa cum o stim s-ar fi schimbat ?’. Iar anul ales pentru schimbare este 1610.
In Franta, pe cale sa devina o mare putere, regele Henri IV nu este figura cea mai populara. Politicile si reformele sale ii creeaza dusmani, printre acestia numarandu-se si regina Maria de Medici. Asasinarea regelui il aduce in prim plan pe Valentin Rochefort, eroul romanului. Maria de Medici va incerca sa isi ascunda contributia la asasinarea regelui, iar acest lucru presupune eliminarea martorilor si a complicilor. Brusc, Valentin se trezeste fugar, pe cale de a fi ucis pentru ca stie prea multe. Deicizia sa de a parasi Parisul il va aduce fata in fata cu un mai vechi rival, Dariole, ce vrea sa il provoace la un duel. Insa Rochefort reuseste sa isi convinga inamicul sa mai aiba rabdare. Dariole i se alatura, ramanand ca duelul celor doi sa aiba loc dupa ce Valentin va scapa de urmaritori. Cei doi ajung pe plajele Normandiei si salveaza un diplomat japonez naufragiat.. Intarzierea face ca trimisii reginei sa ii ajunga din urma. Buni cunoscatori ai diplomatiei sabiilor, cei trei reusesc sa ii convinga pe urmaritori ca au facut o greseala. Apoi se imbarca pe o corabie spre Anglia, in port fiind asteptati de un anume Robert Fludd – fizician, astrolog, matematician. Misiunea incredintata celor trei este una aproape imposibila: asasinarea regelui Angliei, James I. Motivatia matematicianului este una simpla: a descoperit o metoda de calcul cu ajutorul careia poate prezice viitorul. Daca regele James I nu este asasinat, omenirea va disparea peste cinci secole. Dupa experienta cu Maria de Medici, Rochefort nu pare prea dornic sa participe la un nou regicid…
Diplomele de master in Istoria Secolului XVII si in Studii ale Razboiului, detinute de autoare, au contribuit din plin la realizarea decorurilor acestui roman. Astfel, Mary Gentle descrie un secol XVII asa cum a fost: crud, cu cateva regicide majore, multe asasinate si lupta pentru suprematie europeana dintre Franta, Anglia, Suedia, Spania si Imperiul Habsburgic. Jocurile de culise, primele semn de utilizare a unor servici de spionaj profesioniste sunt cateva aspecte majore ale anilor 1600. Un secol in care Tarile de Jos (Belgia si Olanda de mai tarziu), isi recapata independenta fata de Spania dupa un razboi de 80 de ani, un secol in care vedem Europa de Vest devastata de Razboiul de 30 de ani, cu o Anglie ce se indreapta spre razboiul civil, spre un Parlament autoritar controlat de Cromwell si apoi spre restauratia regala si cu o Japonie ce se pregateste de izolarea completa fata de straini, o politica ce va dura mai bine de 250 de ani. De asemenea, autoarea nu se fereste sa descrie explicit luptele, detaliind efectele armelor folosite in secolul XVII asupra combatantilor. Limbajul folosit uneori ii poate ofensa pe cei mai sensibili, iar scenele de sex sunt, cateodata, cam prea amanuntite. Personajele principale ale povestii nu prea inteleg anumite notiuni ca onoare, mila sau dragostea, dar in timp vor descoperi prietenia si loialitatea.
O carte bine documentata, bine scrisa si mai ales o lectura provocatoare…
P.S. Puteti gasi la noi si cartea ‘Cartomancy’ a aceleiasi autoare.
Advertisements