Cum a reusit un roman science-fiction sa aiba trei autori poate parea un mister. Explicatia e simpla: totul a pornit de la o povestire scrisa de Gardner Dozois in anii ’70, revizuita in anii ’80 de George R.R. Martin si transformata in roman de Daniel Abraham in anii 2000.
Hunter’s Run e povestea unui prospector independent, Ramon Espejo, un om trecut prin multe, needucat si cam betiv. Dupa o noapte in care a baut un picut cam mult, Ramon ucide un om, ceea ce il sileste sa dispara rapid din localitate si sa se indrepte spre alte planete, cat mai departe de coloniile umane. In calatoriile sale, Ramon incepe sa inteleaga de ce l-a ucis pe strain si sfarseste prin a realiza ceva teribil: oamenii sunt doar niste bieti pioni intr-o lupta in care doua rase extraterestre incearca sa se anihileze reciproc. Desi nu poate intelege motivatiile celor doua rase, Ramon este decis sa supravietuiasca cu orice pret. Iar acest lucru il va face sa arate ce inseamna sa fii om: sa fii furios, sa refuzi sa renunti, sa lupti indiferent de sortii de izbanda, sa ramai in viata si sa incerci sa fii mai inteligent decat adversarul.
O carte in care oamenii nu sunt plasati in varful piramidei, ci undeva la baza ei, o carte care prezinta un univers in care rasa umana aproape ca nu conteaza in lupta pentru supravietuire, un univers ostil pamantenilor care sunt manipulati in functie de interesele unei rase sau a alteia.
Advertisements